Privatiseringen går vidare...

Jag läste härom dagen att nu har det gjorts en utvärdering av vad som här skett med Apoteket sen utförsäljningen.
Det som har  framkommit är att de två saker som man strävade mot nämligen 1. fler apotek och 2. billigare medicin har inte uppnåts... något av dem. Visst har det blivit lättare att köpa alvedon på ica och konsum och det är ju praktiskt men det har inte blivit billigare och det enda stället där det faktiskt har blivit apotek har varit i de rika områdena. Detta är då vad som framgick av artikeln. Tidningen som är en väldigt högervriden tidning då den utges i en av de tämligen rika områdena i norra stockholm verkade nästan chockad över det här faktumet och då undrar jag hur fan man tänkte?
Tror du att om staten har tagit 30 spänn för alvedon och sen kommer ett privatägt bolag och tar över så sänker de priserna? Knappast va?! De vill ju tjäna pengar och då verkar det ju som att statens priser ligger rätt bra till eller man kan ju till och med höja dem lite för... det är trots allt konkurrens och man måste ju finansiera lite marknadsföring också.... Dessutom verkar det som är tämligen asdålig idé att öppna apotek på ställen där den ekonomiska möjligheten att överleva och tjäna pengar är mindre. Risktaganden för att gynna det allmäna ligger inte riktigt i linje med aktieägarnas intresse i bolaget.

Det är samma med människor som tror att om man säljer ut systembolaget så kommer de få bättre utbud? Hur tänkte ni nu... ja möjligen kommer det öppna ett ställe i Sturegallerian som säljer fina sorter champange men det är knappast att det kommer öppna en butik med bara en massa ölsorter i fittja eller vindeln. Åk till spanien och försök få tag på detdär sydafrikanska vinet som görs i femtusen flaskor varje år. Om vi nu ska sträva efter att gynna individen (vilket jag har förstått är grundtanken i den liberala politiken, individens rättigheter är det viktiga) så är det väl så himla mycket mer gynnsamt att låta människor ha möjlighet att välja mellan de tusentals artiklar som systembolaget kan erbjuda snarare än att tvinga på alla samma sura skitvin från nåt land där man i alla fall bara blandar ut det. Är det ingen som har sett reklamen som systembolaget gjorde? Där man bara skulle sälja det vinet som sålde bäst och gav mest vin och hade extrapriser och tre för två för små spritflaskor? Alla "bolag" i fina områden skulle sälja champange och exklusiva viner men inte en enda billig ölsort och i mindre fina områden säljs billig vodka och sopherio på löpande band men helt jävla omöjligt att få tag på en fin chardonnay... Men det är klart... de som vill driva igenom det kanske är ute efter billig öl och skitvodka.. eller om man nu ska tjäna en massa pengar.. bara fin champange och så länge jag har mitt skiter jag i andra.

när det kommer till att ändra system vi har i samhället är vi så fjantigt nationalistiska att man får huvudvärk. Vi tittar oss blinda på hur det kan bli istället för att titta utåt internationellt och se hur det har gått där. undersöka vilka konsekvenser det faktiskt har blivit. "Nej men vaddå? Det kommer ju bli annorlunda för oss!"
Det är som när folk flyttar ihop med sin partner och tror att de är minsann annorlunda och de kommer INTE bråka om pengar, disk och den där jävla sopsäcken och allt jag kan säga.... vi är i princip likadana det är därför vi alla är övertygade om att vi är unika.... precis som alla andra...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0