Nämen titta, en lycklig hora.. hurraaaa världen är perfekt!

Igår stod det om "Erik, 24 år" som är en glad hora. Ja eller manlig eskort kallar han sig.
Han säljer sex till kvinnor. Ett val han gjort då han fått höra att han är väldigt bra i sängen. Uppenbarligen går det bra för honom och han påstår sig inte ha upplevt något traumatisk i sin ungdom som kan ha lett till att han hamnade på det yrke han gjort.
Hurra! Låt oss fira myten om den glada horan igen.
Jag blir så trött... ja okej det finns en liten procent som väljer att sälja sina kroppar. Han har fått en två sidigt uppslag i DN. Jag kan se fördelen med att ta fram de som faktiskt inte far illa när man talar om prostitution (man kan jämföra med att svt 1 Debatt igår valde ha med en man som tillsammans med sin sambo genom surrogatmamma fått tvillingar och han skulle representera de gångerna då surrogatmamma systemet fungerar bra. En motpunkt mot den oerhört nedvärderande och föraktfulla författaren Kajsa Ekis Ekman, som tyvärr hade flera poänger men framförde sin forskning på ett så äckligt sätt att jag bara spontanhatade henne. Hon känns som en person som redan bestämt sig för vad hon tycker innan hon ens började forska på saken. Inte ALLS bra för debatten trots att jag delade hennes åsikt om att surrogatmamma systemet är något som väldigt lätt kan börja handla om att utnyttja kvinnor så fort det blir större summor pengar involverat).
Saken med prostitution är att andelen är så minimal. Att läsa om hur Erik aldrig känt sig tvingad och bara varit rädd för att kvinnornas män ska komma hem vid  något tillfälle. Sen att han aldrig varit med om något traumatiskt. Ironisk och ganska naiv fråga. Fråga ett våldtäktsoffer om de varit med om traumatisk och många kommer säga nej. Eller barn som växt upp med våldsamma föräldrar. Många kommer säga nej. För man vet inget annat. Ens barndom är ens barndom och därmed basta. Så jag vet inte om Erik, 24 år är den bästa att avgöra om han varit med om något traumatiskt och hemskt i hans barndom.

För några år sen läste jag om en tjej som valde att prostituera sig för att betala sitt leverne under läkarstudierna. Direkt uppstod debatten om den lyckliga horan. Om bilden av prostitution är så nedsvärtad bara för att det inte är "accepterat" att vara hora i Sverige. Nej det är kanske inte socialt accepterat att kvinnor faktiskt vill och väljer att prostituera sig för i 99% av fallen så är det inte så. Då är det flickor/kvinnor som tvingas in i det av olika anledningar (Koppleri, människohandel, desperation osv osv osv). Det lustiga är att nu med Erik, 24 så blev det en sidoartikel om att det är fler och fler unga män och pojkar som utnyttjas inom prostitutionsbranchen. Självklart... än så länge har man bara börjat uppmärksamma problemet med koppleri och människohandel och hur utsatta de kvinnorna är och nu kan man börja prata om män. Stackars stackars män. Ja jag håller med om att det är hemskt att unga pojkar utnyttjas. Precis lika hemskt är det att flickor/kvinnor utnyttjas. Men när mannen nu står så JÄVLA mycket högre i social status så kommer det antagligen bli en himla massa debatter och dokumentärer och sånt om just det. Att fattiga familjer i U-länder säljer sina flickor till människohandeln för att överleva... det... äsch det var såååå 2008....

Varför stärker vi bilden om den lyckliga horan?
För att citera Hotell Rwanda när hotellmanagern säger till reportern om hans bilder av massakern måste få världen att hjälpa Rwanda. Reporten svarar:
"People will see this and then continue eating their dinner"
Tyvärr mer sant än man våger erkänna och därför tror jag inte att man ska bidra till att ge människor anledning till att tro att situationen är bättre än tidigare.

Jag läste i samma veva om att gatuprostitutionen har sjunkit även om man inte har några direkta siffror (med andra ord man har ingen aning men låtsas inte om det) på att internetprostitutionen stigit. Ja men dåså.. då MÅSTE det ju ha blivit bättre för då blir det lättare att sova om natten.

// Bex

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0