"Det löser sig"?! I helvete heller

Det löser sig.
Ett laid back sätt att tänka på omvärlden. Ett ganska bra sätt att inte hetsa upp sig och stressa in i saker. Men frågan är om det verkligen är nyttigt att ha samma inställning till allt.
Vissa saker ändrar sig inte. Vissa saker kommer inte lösa sig om inte löser dem. Aktivt.
Jag har på senaste tiden haft många genus och jämställdhets diskutioner. Det är lite som att öppna pandoras ask när man börjar titta närmare på genus. Man släpper ut demoner som visar hur svart verkligheten verkligen är. Den drar fram hur småsint, trångsynta och allmänt blinda människor är i ens närhet.
Många av mina killkompisar jag har pratat med har verkligen en speciell vy av vad genus är. "Kvinno-tjafs" pratas det ofta om. Jaha... tack för den. Kvinnlig frigörelse är tjafs. Fast när man pratar om slavarnas frigörelse eldar folk upp sig och pratar om hur hemskt det är. Men dessa två kan inte jämställas. Inte ALLS. omöjligt omöjligt. Har inte kvinnan slavat under mannen länge? Först 1964 blev det ett brott att våldta sin fru. Innan dess utförde bara mannen en handling som ingick i äktenskapet. kvinnan hade retroaktivt gett sitt medhåll till sexuellt umgänge trots sammanhang genom att gifta sig med honom. Härligt.
Det är enkelt att skylla på media som ger en sned blick av hur en våldtäkt går till. Att våldtäkt ens handlar om sex. Jag har aldrig förstått det där. Vilken människa som helst vid sina sinnens fulla bruk kan väl förstå att våldtäkt inte har att göra med sex. Det är ett sätt att kränka det allra innersta av intima delar av någons personliga sfär. Det är kränkningen som är det centrala inte hur den utförs. Saken är dock den... att män inte har samma "möjlighet" till att få sin personliga sfär kränkt. Ja de kan bli våldtagna i analen och det är jättehemskt men det är inte ofta man hör om hur hemskt det är att en homosexuell man har blivit våldtagen i analen av sin partner. Sådana våldtäkter (som mer kan likställas de våldtäkter som är de vanligaste dvs. en kvinnas partner våldtar henne i den kroppsöppning som skall vara ett medel att förmedla kärlek och ömhet) är inte lika "hett" i media då den inte uppfyller kraven för att det ska bli ett mediapådrag. Det finns till och med den "ideella våldtäkten" inom media. Sjukare än så kan det väl ändå inte bli.

Men då är det så att med jämställdhet som faktiskt rör fler ämnen än bara våldtäktsfrågan så finns argumentet "Det är bara en generationsfråga". Säg att när "vår" generation kommer till "makten" så kommer allt ändras. Kommer det verkligen det?
Eller bygger det på samma lata inställning? Orka göra något. Någon ANNAN för göra det. under 1970-talet kom en svallvåg av feminism in på den politiska spelplanen. Men liksom i thailand har allt börjat återställas till nästan samma sak. Lite uppdaterat, lite uppsnyggat men inte så jävla nyskapande. Faktum är att när man kämpar mot en samhällsinställning kan man inte hoppas på att någon annan skall lösa situationen. Alla krävs. Eller i alla fall en majoritet och jag tror att det måste börja med politikerna (tyvärr).

Det finns argument om att vi måste börja från botten. Med barnen. Men saken är ju den att rättsmakten måste börja ta ställning i frågan. Hade rättsväsendet INTE tagit ställning hade kvinnor aldrig fått studera. De hade aldrig fått rösträtt och de hade aldrig fått börja ta mera plats. De hade aldrig börjat kunna bli "våldtagna" bara utsatta för sina äktenskapliga plikter. Rättsväsendet måste gå före och dra hela jävla samhället efter sig i vissa frågor. Vi måste ta ställning till hur det faktiskt får gå till och sluta hoppas på att någon ska göra något åt saken åt oss.

Annars kommer rättsväsendet sitta på sin breda rumpa i väntan på att samhället ska ändras och samhället kommer gunga vidare i samma spår som det alltid har gjort för orka ändra på sig. Det är jobbigt och krävs självrannsakan och trygghetsförändringar och är det något ALLA hatar så är det trygghetshot. Vi är trygghetsnarkomaner och så kommer det förbli.
Rättsväsendet är väl ändå tänkt som en manifestation av vad samhället tycker är moraliskt oacceptabelt eller? Och fram till 1964 ansåg samhället att det var moraliskt acceptabelt att gifta kvinnor inte kunde bli våldtagna av sina äkta män. Det ska "kosta" att bryta mot lagen och hur mycket "fakturan" hamnar på är just hur fult det är att begå det brottet. Så vad säger att vi om 50 år inte kommer se tillbaka på våran lagstiftning idag och nästan skratta över hur absurd den ser ut.
Men om vi väntar på att någon annan ska "lösa det" så kommer vi antagligen inte bli förvånade för det kommer vara samma lagstiftning i allafall.



Men det är klart.... orka bry sig... det löser sig...

Tills den dag då ens egen dotter eller syster eller bästa kompis blir våldtagen om de inte redan har det bara att de kommer aldrig berätta det för det var inte en "riktig våldtäkt"... Men det är klart.. det löser sig

// Bex

Kommentarer
Postat av: Hannah

Bra skrivet du! Man måste ju faktiskt även poängtera de "små" sakerna, de där som så många tycker att man blir en sån där jobbig feminist när jag tar upp. Många bäckar små liksom. Fortsätt skriv om sånt här! Upp till kamp! :D

2010-03-01 @ 15:37:36
URL: http://hannahochvarlden.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0