Kokta grodor och tidskrav

Hej världen.

I filmen "V for Vendetta" kommer ett gammalt talesätt fram. Något som är väldigt sant.
"Folket ska inte rädas regeringen. Det är regeringen som ska rädas folket"
Detta talesätt borde även kunna dras ner på lägre nivå men fortfarande i samma scenario. Regeringen finns ju för att folket tillåter det kan man säga. Folket har valt att formsättet med en regering är acceptabelt.
En lärare kan knappast sammanställas med en regering men dennes funktion kan det. En lärares funktion är att lära ut och handleda eleverna. Detta går för att eleverna väljer att följa läraren. Samtidigt måste läraren precis som en regering bevisa för bråkmakare att de menar allvar. De måste kunna stå på sig i sin post och då känna stöd av majoriteten av folket.
Än så länge är allt klart som korvspad.
Men när det börjar handla om missbrukande av förtroende blir det trassel i trumpeten. Detta är något som kan komma smygande. En övergång som långsamt kommer över dem som är i "lägre" ställning även om de rent numrärt är betydligt fler. Allt handlar egentligen om status. Nåja, denna övergång är onekligen långsam och plötsligt inser man att man nog sitter med skägget i brevlådan rätt rejält. Det hela handlar om det så kallade "kokt groda" principen. En princip som handlar om ett socialt koncept och inte så mycket om hur man gör för att koka en groda. Om du stoppar ner en levande groda i en kastrull med kokande vatten kommer den garanterat göra allt den kan för att ta sig ut. Men stoppar du ner en levande groda i kallt vatten som du sedan långsamt värmer upp kommer grodan kokas. Som sagt är detta inte prövat vad jag vet utan handlar om socialt beetende. (men vem vet det är kanske någon som prövat. folk är knasiga)
Just på detta sätt går vi gradvis med på saker som vi aldrig hade gått med på om vi gått från noll till hundra direkt.
Den mest subtila form av respektlöshet är nog tid. Att komma försent är respektlöst. Men en lärare som drar över tiden begår samma brott om tid. Samtidigt är det en socialt beteende som är fullkomligt accepterat.
Alla har vi suttit i en lektion som dragit över. Faktum är att jag satt i en sån för någon vecka sen. Läraren hoppade (med klassens medgivande) över rasten så kunde vi sluta tidigare. Bara det att det gjorde vi inte. Nej istället drog vi ut på tiden. Totalt arbetade vi 25 min för länge. Ingen hemsk förlust. Men det grundar sig i en respeklöshet för det faktum att även vi elever/studenter har annat för oss.
Det handlar inte om att vi inte vill vara där men vi har också liv och för just det har denna lärare inte respekt. Frågan är vad man ska göra i en sådan situation? Skall man påpeka det och sedan bli uthängd som tidsfascist resten av tiden med den läraren? Eller ska man glatt sitta och ta emot och bli en kokt groda? Jag har tyvärr inget svar för jag var lika förvirrad jag. Bästa vore om man slapp situationen helt....

Så för jösse namn passa tider människor!!

Over and out
Bex

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0